Szynka wieprzowa w sosie z dodatkiem suszonego grzyba

Szynka duszona w sosie własnym z dodatkiem przypraw i suszonego grzyba to propozycja na smaczny obiad.
Idealnie komponuje się z kaszami czy ziemniakami.

Składniki
Porcja dla 4-6 osób

  • szynka wieprzowa bez kości, ok 1 kg (8 plastrów o grubości ok 2 cm)
  • grzyby suszone, 2-3 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • ziele angielskie, 3 kulki
  • liść laurowy, 2 szt.
  • pieprz czarny, 5 kulek
  • domowa vegeta, 1-2 łyżeczki (grubo mielonej)
  • sól i pieprz, do smaku
  • ostra papryka, 1 łyżeczka
  • świeży rozmaryn, 1 gałązka (może być łyżeczka suszonego)
  • mąka, do oprószenia mięsa i ew. zagęszczenia sosu
  • olej, do smażenia

Wykonanie

  1. Grzyby namoczyć (najlepiej na noc) w ok 100 ml ciepłej wody.
  2. Szynkę kroimy w ok 2 cm plastry,  myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  3. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką (szczypta) z obu stron, następnie oprószamy mąką.
  4. Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, dość mocno z obu stron.
  5. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plastry i dodajemy do patelni.
  6. Namoczone grzyby (jeśli są w całości kroimy w mniejsze kawałki) dodajemy do mięsa – z wodą, w której się moczyły.
  7. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz kulki oraz kilka listków lubczyku.
  8. Całość zalewamy wodą tak żeby mięso było przykryte.
  9. Kiedy woda się zagotuje dodajemy 1-2 łyżeczki domowej vegety (do smaku).
  10. Całość dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa.
  11. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  12. Pod koniec gotowania zdejmujemy pokrywkę i redukujemy sos.
  13. Jeśli wciąż jest za rzadki wyjmujemy mięso, mąkę mieszamy z niewielką ilością wody, wlewamy do sosu i dokładnie mieszamy. Po chwili przekładamy mięso do gotowego sosu.
Szynka wieprzowa w sosie z dodatkiem suszonego grzyba
Szynka wieprzowa w sosie z dodatkiem suszonego grzyba

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.