Szynka duszona w sosie własnym z dodatkiem przypraw i suszonego grzyba to propozycja na smaczny obiad.
Idealnie komponuje się z kaszami czy ziemniakami.
Składniki
Porcja dla 4-6 osób
- szynka wieprzowa bez kości, ok 1 kg (8 plastrów o grubości ok 2 cm)
- grzyby suszone, 2-3 szt.
- cebula, 1 szt.
- czosnek, 2 ząbki
- ziele angielskie, 3 kulki
- liść laurowy, 2 szt.
- pieprz czarny, 5 kulek
- domowa vegeta, 1-2 łyżeczki (grubo mielonej)
- sól i pieprz, do smaku
- ostra papryka, 1 łyżeczka
- świeży rozmaryn, 1 gałązka (może być łyżeczka suszonego)
- mąka, do oprószenia mięsa i ew. zagęszczenia sosu
- olej, do smażenia
Wykonanie
- Grzyby namoczyć (najlepiej na noc) w ok 100 ml ciepłej wody.
- Szynkę kroimy w ok 2 cm plastry, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką (szczypta) z obu stron, następnie oprószamy mąką.
- Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, dość mocno z obu stron.
- Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plastry i dodajemy do patelni.
- Namoczone grzyby (jeśli są w całości kroimy w mniejsze kawałki) dodajemy do mięsa – z wodą, w której się moczyły.
- Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz kulki oraz kilka listków lubczyku.
- Całość zalewamy wodą tak żeby mięso było przykryte.
- Kiedy woda się zagotuje dodajemy 1-2 łyżeczki domowej vegety (do smaku).
- Całość dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Pod koniec gotowania zdejmujemy pokrywkę i redukujemy sos.
- Jeśli wciąż jest za rzadki wyjmujemy mięso, mąkę mieszamy z niewielką ilością wody, wlewamy do sosu i dokładnie mieszamy. Po chwili przekładamy mięso do gotowego sosu.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉