Łatwy, szybki, tani obiad – kurczak pieczony na ryżu

Obiad dla zabieganych, który robi się praktycznie sam. Chwilka przygotowań i oczekiwanie na pyszne jedzonko.

Składniki
Porcja dla 2-3 os.

  • podudzia z kurczaka, 6 szt.
  • ryż biały, 2 woreczki
  • cebula, 3-4 szt.
  • papryka słodka, 2 łyżeczki
  • papryka ostra, 1 łyżeczka
  • sól i pieprz, do smaku
  • olej, do smażenia

Składniki na zalewę:

  • woda, 600 ml
  • keczup pikantny, 3 łyżki
  • zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
  • papryka słodka, 1 łyżeczka
  • chilli cayenne, szczypta
  • cukier, 1 łyżeczka
  • masło, 1 łyżka
  • sól i pieprz, do smaku

Wykonanie

  1. Podudzia kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Przekładamy do miski i posypujemy dokładnie paprykami, solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy podudzia z każdej strony.
  4. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy suchy ryż.
  5. Cebulę obieramy, kroimy w grube piórka i wykładamy na ryżu.
  6. Podsmażone podudzia układamy na ryżu i cebuli.
  7. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy 3 łyżki ketchupu, łyżkę masła, łyżeczkę słodkiej papryki, szczyptę chilli, łyżeczkę ziół prowansalskich oraz łyżeczkę cukru.
  8. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  9. Gorącą zalewę przelewamy do naczynia żaroodpornego z kurczakiem i ryżem.
  10. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 60 minut, pod przykryciem – do momentu kiedy ryż wchłonie zalewę + na koniec 10 min bez przykrycia. 

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.