Obiad dla zabieganych, który robi się praktycznie sam. Chwilka przygotowań i oczekiwanie na pyszne jedzonko.
Składniki
Porcja dla 2-3 os.
- podudzia z kurczaka, 6 szt.
- ryż biały, 2 woreczki
- cebula, 3-4 szt.
- przyprawa do kurczaka pikantna, 3-4 łyżeczki
- sól i pieprz, do smaku
- olej, do smażenia
Składniki na zalewę:
- woda, 600 ml
- keczup pikantny, 3 łyżki
- zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
- papryka słodka, 1 łyżeczka
- chilli cayenne, szczypta
- cukier, 1 łyżeczka
- masło, 1 łyżka
- sól i pieprz, do smaku
Wykonanie
- Podudzia kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Przekładamy do miski i posypujemy dokładnie przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem (do smaku).
- Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy podudzia z każdej strony.
- Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy suchy ryż.
- Cebulę obieramy, kroimy w grube piórka i wykładamy na ryżu.
- Podsmażone podudzia układamy na ryżu i cebuli.
- W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy 3 łyżki ketchupu, łyżkę masła, łyżeczkę słodkiej papryki, szczyptę chilli, łyżeczkę ziół prowansalskich oraz łyżeczkę cukru.
- Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Gorącą zalewę przelewamy do naczynia żaroodpornego z kurczakiem i ryżem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 60 minut, pod przykryciem – do momentu kiedy ryż wchłonie zalewę + na koniec 10 min bez przykrycia.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉