Domowa wędlina – schab gotowany w mleku

Delikatny, kruchy schab gotowany w mleku, to smaczna domowa wędlina idealna na kanapki.

Składniki

  • schab bez kości, ok 0,7- 1 kg
  • mleko,  1-1,5 l
  • czosnek, 3 ząbki
  • majeranek, 3 łyżeczki
  • rozmaryn, 2 łyżeczki
  • papryka słodka, 2 łyżeczki
  • papryka ostra, 0,5 łyżeczki
  • sól, 1-2 łyżeczki
  • pieprz mielony,  1 łyżeczka
  • ziele angielskie, 5 kulek
  • pieprz czarny, 10 kulek
  • liść laurowy, 5 szt.
  • olej, 3 łyżki

Wykonanie

  1. Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy odkrawając białe błonki.
  2. W miseczce przygotowujemy marynatę: dodajemy olej, papryki, sól, pieprz mielony, majeranek, rozmaryn, drobno posiekane ząbki czosnku i dokładnie mieszamy.
  3. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy schab z każdej strony.
  4. Zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki na ok 12 godzin (najlepiej na całą noc).
  5. Po tym czasie w garnku zagotowujemy mleko z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i kulkami pieprzu.
  6. Do gotującego mleka wkładamy schab i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez ok 1 godzinę. Mieszamy od czasu do czasu, aby mięso nie przywarło do garnka.
  7. Po godzinie zdejmujemy garnek z gazu, ale nie wyjmujemy schabu, pozostawiamy go w mleku do całkowitego wystygnięcia.
  8. Wystudzony schab wyjmujemy z mleka.
  9. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 

 


2 odpowiedzi do “Domowa wędlina – schab gotowany w mleku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.