Smak dzieciństwa, prosty przepis na słodkie danie.
Składniki
Porcja dla 4 osób
- ryż, 200 g (2 woreczki)
- mleko, 0,5 l
- jabłko, 3 szt.
- sok z cytryny, 1 łyżka
- miód, 1 łyżka
- cynamon, 1 łyżeczka do jabłek + 1 łyżka do posypania
- śmietana 18%, 150 ml
- cukier wanilinowy, 1 opakowanie
- cukier puder, 50 g
- masło, 1 łyżka + do posmarowania naczynia żaroodpornego
„Klapsy” jogurtowe
- jogurt naturalny (typu grecki), 200 g
- miód płynny, ok 1 łyżki (słodkość regulujecie ilością miodu)
Wykonanie
- Mleko zagotowujemy w garnku.
- Do gotującego mleka dodajemy ryż (jeśli używacie w torebkach, to wysypujemy go) i gotujemy ok 15 min., często mieszając.
- Po ugotowaniu garnek z ryżem przykrywamy i odstawiamy.
- Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła.
- Do rozpuszczonego masła dodajemy jabłka, 1 łyżkę miodu, łyżeczkę cynamonu i sok z cytryny. Całość mieszamy i podsmażamy do momentu, aż jabłka lekko odparują.
- Nieduże naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
- Na dnie naczynia wykładamy połowę ryżu, następnie wykładamy jabłka i na wierzchu drugą połowę ryżu.
- W miseczce mieszamy śmietanę, cukier wanilinowy i cukier puder do uzyskania jednolitej masy.
- Następnie rozsmarowujemy ją na powierzchni ryżu.
- Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 30 min.
- Porcje ryżu wykładamy na talerzach, posypujemy cynamonem i na każdej wykładamy „klapsa” z jogurtu (jogurt naturalny wymieszany z miodem).
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉