Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Świetnie smakuje podana na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno w formie przekąski.
Składniki
- schab bez kości, ok 1 kg
- mięso mielone, ok 30-40 dag
- ser żółty, 3-4 plastry
- papryka czerwona, 0,5 szt.
- cebula czerwona, 1 szt. mała
- czosnek, 2 ząbki
- natka pietruszki, 1 pęczek
- papryka słodka, 2 łyżeczki
- papryka ostra, 1 łyżeczka
- majeranek, 1 łyżka
- ulubione przyprawy lub gotowa przyprawa do mięsa mielonego, 2 łyżki
- sól i pieprz, do smaku
- sznurek wędliniarski, do obwiązania rolady
Wykonanie
- Schab przekrawamy w poprzek, tak aby po rozłożeniu powstał duży płat mięsa, uważamy żeby nie przeciąć do końca.
- Tak przygotowane mięso rozbijamy tłuczkiem.
- Przyprawiamy solą, pieprzem, ostra papryką i majerankiem.
- Mięso mielone przekładamy do miski, przyprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami lub gotową przyprawą do mięsa mielonego, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wyrabiamy.
- Płat schabu posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.
- Następnie układamy plasterki żółtego sera, pokrojoną w paseczki paprykę i cebulę.
- Na wierzchu wykładamy delikatnie mięso mielone, lekko dogniatamy je dłonią.
- Całość zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim (polecam ten link )
- Gotową roladę zawijamy w folię aluminiową (informację jak jej używać znajdziecie tutaj)
- Roladę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 20 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 st. C i pieczemy kolejne 90 min.
- Upieczoną roladę wyjmujemy do wystygnięcia lub podajemy na ciepło.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉