Pstrąg smażony z masłem i koperkiem

Delikatny, chrupiący i cudownie pachnący pstrąg z dodatkiem koperku, masła i cytryn to doskonała propozycja na lekki, zdrowy obiad.

Składniki
Porcja dla 2 osób

  • pstrąg tęczowy patroszony, 2 szt.
  • cytryna i limonka, po 2-3 plastry
  • pieprz cytrynowy, do smaku
  • sól morska, do smaku
  • świeży rozmaryn, 1 gałązka
  • masło, ok 5-6 łyżek
  • koperek świeży, 0,5 pęczku
  • olej, do smażenia
  • mąka, do oprószenia ryb

Wykonanie

  1. Ryby dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Następnie na wierzchu każdej robimy kilka nacięć ostrym nożem.
  3. Solidnie skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą morską oraz pieprzem cytrynowym, na zewnątrz i wewnątrz.
  4. Do wewnątrz każdej porcji wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz sporo pokrojonego koperku (dobrze jest to zrobić wcześniej, żeby ryba miała chwilkę na przegryzienie się).

    Pstrąg smażony z masłem i koperkiem
    Pstrąg smażony z masłem i koperkiem
  5. Następnie oprószamy ryby mąką z obu stron.
  6. Na patelni rozgrzewamy olej z gałązką świeżego rozmarynu.
  7. Ryby smażymy z obu stron do momentu uzyskania chrupiącej, złotej skórki.
  8. Pod koniec smażenia na wierzch każdej ryby wykładamy po łyżce masła i smażymy jeszcze do momentu aż się roztopi.
  9. Usmażone ryby wykładamy na duże talerze.
  10. Na wierzchu każdej porcji układamy pokrojone w półplasterki cytrynę i limonkę.

    Pstrąg smażony z masłem i koperkiem
    Pstrąg smażony z masłem i koperkiem

Propozycja podania: 
* z sałatą z winegretem
* z pieczonymi ziemniakami
* z frytkami warzywnymi

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.