Delikatny, chrupiący i cudownie pachnący pstrąg z dodatkiem koperku, masła i cytryn to doskonała propozycja na lekki, zdrowy obiad.
Składniki
Porcja dla 2 osób
- pstrąg tęczowy patroszony, 2 szt.
- cytryna i limonka, po 2-3 plastry
- pieprz cytrynowy, do smaku
- sól morska, do smaku
- świeży rozmaryn, 1 gałązka
- masło, ok 5-6 łyżek
- koperek świeży, 0,5 pęczku
- olej, do smażenia
- mąka, do oprószenia ryb
Wykonanie
- Ryby dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Następnie na wierzchu każdej robimy kilka nacięć ostrym nożem.
- Solidnie skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą morską oraz pieprzem cytrynowym, na zewnątrz i wewnątrz.
- Do wewnątrz każdej porcji wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz sporo pokrojonego koperku (dobrze jest to zrobić wcześniej, żeby ryba miała chwilkę na przegryzienie się).
- Następnie oprószamy ryby mąką z obu stron.
- Na patelni rozgrzewamy olej z gałązką świeżego rozmarynu.
- Ryby smażymy z obu stron do momentu uzyskania chrupiącej, złotej skórki.
- Pod koniec smażenia na wierzch każdej ryby wykładamy po łyżce masła i smażymy jeszcze do momentu aż się roztopi.
- Usmażone ryby wykładamy na duże talerze.
- Na wierzchu każdej porcji układamy pokrojone w półplasterki cytrynę i limonkę.
Propozycja podania:
* z sałatą z winegretem
* z pieczonymi ziemniakami
* z frytkami warzywnymi
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉