Pieczone ziemniaki a’la chipsy (Hasselback)

Ziemniaki dzięki nacięciom są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Aromatyczne dzięki dużej ilości przypraw. Dzieci twierdzą, że smakują jak chipsy.

Składniki
Porcja dla 2 osób

  • ziemniaki, 4 szt. (zbliżonej wielkości)
  • ulubione przyprawy ( u mnie: sól morska, czosnek granulowany, rozmaryn, oregano)
  • olej lub masło klarowane
  • koperek, do podania

Wykonanie

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.
  2. Następnie nacinamy w jak najcieńsze plasterki. Uwaga! – nie przecinamy ich do końca. Idealna do tego jest drewniana łyżka.
  3. Do oliwy lub roztopionego masła dodajemy przyprawy.
  4. Za pomocą pędzelka smarujemy każdego ziemniaka dokładnie, również pomiędzy nacięciami.
  5. Naczynie żaroodporne smarujemy lekko olejem i wykładamy ziemniaki.
  6. Wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika, góra-dół, pieczemy ok. 45 min. – aż się dobrze przyrumienią i będą miękkie (czas pieczenia uzależniony jest od wielkości i rodzaju ziemniaków).

Propozycja podania
*idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub dań z grilla
*dobrze smakują z gzikiem (przepis tutaj) lub sosem czosnkowym (przepis tutaj

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.