Pieczony filet kurczaka na kanapki

Soczysty filet kurczaka w aromatycznej ziołowej marynacie, pieczony metodą „slow cooking” (wolnego gotowania/pieczenia w niższej temperaturze) to pyszna alternatywa dla kupnych wędlin.

Składniki

  • filet z kurczaka, 2 szt.
  • olej, 2-3 łyżki
  • przyprawy, po 1 łyżce: papryka słodka, papryka ostra, czosnek, zioła prowansalskie, curry, sos sojowy (jeśli lubicie) lub ulubiona przyprawa do kurczaka
  • sól i pieprz, do smaku

Wykonanie

  1. Filety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Przekładamy do miski.
  3. Przyprawy mieszamy z olejem.
  4. Gotową mieszanką nacieramy filety dokładnie z każdej strony.
  5. Odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
  6. Zamarynowane filety przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folą lub pokrywką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok. 45 minut. (5 min przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie i podpiekamy filety bez przykrycia).
  7. Po tym czasie wyjmujemy do ostygnięcia.

*Mięso najlepiej kroi się kiedy po wystygnięciu wstawimy je na jakiś czas do lodówki.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


2 Replies to “Pieczony filet kurczaka na kanapki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.