Soczysty filet kurczaka w aromatycznej ziołowej marynacie, pieczony metodą „slow cooking” (wolnego gotowania/pieczenia w niższej temperaturze) to pyszna alternatywa dla kupnych wędlin.
Składniki
- filet z kurczaka, 2 szt.
- olej, 2-3 łyżki
- przyprawy, po 1 łyżce: papryka słodka, papryka ostra, czosnek, zioła prowansalskie, curry, sos sojowy (jeśli lubicie) lub ulubiona przyprawa do kurczaka
- sól i pieprz, do smaku
Wykonanie
- Filety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Przekładamy do miski.
- Przyprawy mieszamy z olejem.
- Gotową mieszanką nacieramy filety dokładnie z każdej strony.
- Odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
- Zamarynowane filety przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folą lub pokrywką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok. 45 minut. (5 min przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie i podpiekamy filety bez przykrycia).
- Po tym czasie wyjmujemy do ostygnięcia.
*Mięso najlepiej kroi się kiedy po wystygnięciu wstawimy je na jakiś czas do lodówki.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Bardzo dobra wędlina polecam
Dziękuję i cieszę się bardzo, że smakuje 🙂 pozdrawiam