Guacamole to pyszny i zdrowy dodatek do pieczywa.
Dzięki awokado jest delikatnie kremowe, a pomidory, cebula i czosnek dodają wyrazistości.
Składniki
- awokado, 2 szt. (dojrzałe)
- limonka, 1 szt. (sok z limonki)
- pomidor, 1 szt.
- czerwona cebula, 1 szt.
- czosnek, 1-2 ząbki
- sól i pieprz, do smaku
Wykonanie
- Awokado przekrawamy na pół, okręcamy dzieląc na dwie połówki i usuwamy pestkę (wbijamy w nią ostrze noża i obracamy wyjmując pestkę), miąższ wyjmujemy najlepiej za pomocą łyżki.
- Miąższ przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na jednolitą masę.
- Dodajemy sok z limonki, mieszamy.
- Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pomidora.
- Pastę dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
*Guacamole świetnie smakuje z nachos’ami, tortillą, grzankami lub pieczywem.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉