Pasta z pieczonej papryki

Smaczna, kremowa pasta do kanapek z pieczonej papryki.

Składniki

  • czerwona papryka, 2 szt.
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • sera feta, 100 g
  • serek kremowego typu Philadelphia, 100 g
  • natki pietruszki, 1 garść
  • oliwa z oliwek, 1 łyżeczka
  • ostra papryka, do smaku
  • sól i pieprz, do smaku

Wykonanie

  1. Paprykę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Przekrawamy na pół wzdluz  usuwamy gniazda nasienne.
  3. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry.
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez ok. 30 minut, do momentu kiedy skórka ściemnieje i pomarszczy się.
  5. Paprykę przekładamy od razu do worka foliowego i zawiązujemy lub do garnka i przykrywamy szczelnie pokrywką. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie ściągamy skórkę.
  6. Do misy blendera wrzucamy czosnek i natkę pietruszki. Drobno rozdrabniamy.
  7. Następnie dodajemy upieczone, obrane, pokrojone w mniejsze części papryki, 2/3 sera feta, serek kremowy i oliwę. Blendujemy na jednolitą masę.
  8. Pozostałą fetę rozdrabniamy na malutkie kawałki, dodajemy do pasty i mieszamy.
  9. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.