Puszyste racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami, babciny przysmak. Puszyste, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Świetny pomysł na pyszną przekąskę. Lubiane przez dzieci i dorosłych.

Składniki
Porcja ok 15 szt.

  • mąka, 170 g
  • mleko, 150 ml
  • jajka, 2 szt.
  • cukier puder, 3 łyżki
  • cukier wanilinowy, 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki
  • olej, 1 łyżka
  • cynamon, 0,5 łyżeczki
  • sól, szczypta
  • jabłka, 3-4 szt. (najlepiej kwaśne)

Dodatkowo

  • cukier puder, do posypania
  • olej, do smażenia
  1. Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
  2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
  3. Żółtka roztrzepujemy rózgą lub w mikserze.
  4. Dodajemy mleko, cukier puder i wanilinowy, olej, cynamon i szczyptę soli.
  5. Powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy na jednolitą masę.
  6. Do masy dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy łyżką.
  7. Następnie dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy.
  8. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcje ciasta (ok 1-2 łyżki na porcję).
  9. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
  10. Usmażone racuchy wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  11. Następnie przekładamy na talerze i podajemy obficie posypane cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.