Sezon truskawkowy w pełni, dlatego w naszym menu nie może zabraknąć lekkiego, letniego dania z ich udziałem. Tym razem proponuję makaron z truskawkami w lżejszej wersji, na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem miodu.
Oczywiście wyśmienicie smakuje również ze śmietaną i cukrem – wybór należy do Was 😉
Składniki
Porcja dla 2 osób
- truskawki, 400-450 g
- jogurt naturalny, 350 g
- cukier wanilinowy, 1-2 łyżeczki lub laska wanilii
- miód, 1-2 łyżki
- ulubiony makaron, ok 150-170 g na osobę (u mnie tagliatelle)
- świeża mięta, kilka listków
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente wg opisu na opakowaniu.
- Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek.
- Jogurt naturalny dokładnie mieszamy z cukrem wanilinowym, miodem i kilkoma posiekanymi listkami mięty.
- Truskawki (kilka sztuk odkładamy w całości) przekładamy do miski i rozgniatamy lekko widelcem.
- Następnie dodajemy jogurt i mieszamy.
- Na talerzach wykładamy ugotowany makaron i polewamy sosem jogurtowo-truskawkowym.
- Na wierzchu wykładamy kilka pokrojonych truskawek i listki mięty do dekoracji.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉