Kolejne z mojej ulubionej serii – szybkie danie 😉
Dla miłośników makaronu i fanów owoców morza.
Proste, a jednak wykwintne.
W naszej kuchni przywołuje cudowne bałkańskie smaki i wakacyjne wspomnienia 🙂
Składniki
Porcja dla 2 os.
- mieszanka morska (kalmary, krewetki, omułki, ośmiorniczki), 225 g
- makaron (u mnie spaghetti), ok 100 g na osobę
- sos sojowy, 1 łyżka
- oliwki czarne, 5-6 szt.
- cebula, 1 szt.
- czosnek, 2-3 ząbki
- natka, 1 pęczek
- sól i pieprz, do smaku
- masło, 1 łyżka
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente wg. wskazówek na opakowaniu.
- Mieszankę morską gotujemy we wrzątku ok 3-5 min.
- Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
- Kiedy cebula lekko się zeszkli wrzucamy odsączone na sitku owoce morza, sos sojowy, pokrojone w krążki oliwki oraz makaron.
- Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na koniec posypujemy pokrojoną natką.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉