Domowe zapiekanki z kiełbasą i pieczarkami na bagietce

Dla wielu z nas smak dzieciństwa 😉 Domowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami na chrupiącej bagietce – najlepszy fast food świata 🙂

Składniki

Porcja dla 2-3 os.

  • półbagietka, 2 szt. lub bagietka
  • kiełbasa ulubiona, u mnie 2 szt.  Złotej
  • pieczarki  250 g
  • cebula, 1 szt.
  • papryka czerwona  0,5 szt.
  • ser żółty lub mozarella tarta, do posypania na wierzchu każdej zapiekanki
  • oregano, 1-2 łyżki
  • sól i pieprz, do smaku
  • keczup
  • rukola, 1 garść
  • masło, 3-4 łyżki

Wykonanie

  1. Przygotowujemy farsz: kiełbasę, cebulę, paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
  2. Przekładamy do dużej miski.
  3. Pieczarki dobrze myjemy, kroimy w kostkę (ze skórką) i podsmażamy na patelni, na której smażyliśmy kiełbasę z kompanami 😉 Przekładamy do miski z kiełbasą. 
  4. Dodajemy przyprawy do smaku: oregano, sól i pieprz. Mieszamy.
  5. Bagietki przekrawamy wzdłuż na pół, smarujemy delikatnie masłem i wykładamy farsz.
  6. Następnie każdą zapiekankę posypujemy tartym serem (ilość wg uznania).
  7. Zapiekanki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 190-200 st. piekarniku do momentu rozpuszczenia i lekkiego zrumienienia sera.
  8. Gotowe zapiekanki wykładamy na talerze, polewamy keczupem i posypujemy rukolą.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *