Tradycyjna Caprese czyli włoska sałatka z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli, przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek, posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii jest znana większości z Was.
A co Wy na to, żeby połączyć te smaki z delikatną piersią z kurczaka?
Spróbujcie, myślę, że będziecie mile zaskoczeni 😉
Składniki
Porcja dla 2 os.
- filet z kurczaka, 2 pojedyncze
- mozzarella, 1 kulka
- pomidor, 1-2 szt.
- przyprawa do kurczaka ziołowa, 3-4 łyżki
- pomidorki koktajlowe, kilka szt.
- czosnek, 3-4 ząbki
- świeża bazylia, kilka listków
- sól i pieprz, do smaku
- oliwa
Wykonanie
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.
- Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy w 4 – 5 miejscach (w zależności od wielkości piersi 😉 ) na głębokość ok. 2 cm (nie przecinamy do końca).
- Posypujemy dokładnie przyprawą ziołową do kurczaka oraz doprawiamy solą i pieprzem (dobrze jest to zrobić chwilę wcześniej, żeby mięso przeszło przyprawami).
- Mozzarellę i pomidory kroimy w cienie plastry. Następnie w każde nacięcie w filecie wkładamy: plaster mozzarelli, listek bazylii i plaster pomidora. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy grubo mielonym pieprzem.
- Dno naczynia żaroodpornego skrapiamy oliwą i wykładamy nadziane filety. Obok układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i całe ząbki czosnku w łupinkach.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 35 min., bez przykrycia.
* Propozycja podania: z ryżem, makaronem, bagietką lub mixem sałat z pomidorem i winegretem.
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉