Pieczony kurczak caprese

Tradycyjna Caprese czyli włoska sałatka z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli, przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek, posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii jest znana większości z Was.
A co Wy na to, żeby połączyć te smaki z delikatną piersią z kurczaka?
Spróbujcie, myślę, że będziecie mile zaskoczeni 😉

Składniki
Porcja dla 2 os.

  • filet z kurczaka, 2 pojedyncze
  • mozzarella, 1 kulka
  • pomidor, 1-2 szt.
  • przyprawa do kurczaka ziołowa, 3-4 łyżki
  • pomidorki koktajlowe, kilka szt.
  • czosnek, 3-4 ząbki
  • świeża bazylia, kilka listków
  • sól i pieprz, do smaku
  • oliwa

Wykonanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.
  2. Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy w 4 – 5 miejscach  (w zależności od wielkości piersi 😉 ) na głębokość ok. 2 cm (nie przecinamy do końca).
  3. Posypujemy dokładnie przyprawą ziołową do kurczaka oraz doprawiamy solą i pieprzem (dobrze jest to zrobić chwilę wcześniej, żeby mięso przeszło przyprawami).
  4. Mozzarellę i pomidory kroimy w cienie plastry. Następnie w każde nacięcie w filecie wkładamy: plaster mozzarelli, listek bazylii i plaster pomidora. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy grubo mielonym pieprzem.
  5. Dno naczynia żaroodpornego skrapiamy oliwą i wykładamy nadziane filety. Obok układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i całe ząbki czosnku w łupinkach.
  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 35 min., bez przykrycia.

* Propozycja podania: z ryżem, makaronem, bagietką lub mixem sałat z pomidorem i winegretem.

Pieczony kurczak caprese
Pieczony kurczak caprese

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.