Eleganckie, wykwintne danie, które idealne sprawdzi się podczas spotkań towarzyskich, ale także wieczoru we dwoje.
Składniki
Porcja dla 3-4 os.
- krewetki koktajlowe mrożone, 500 g
- ananas z puszki, 5-6 plastrów
- majonez, 3-4 łyżki
- przecier pomidorowy, 1-2 łyżeczki
- papryka ostra w proszku, szczypta
- chilli w proszku, szczypta
- koperek świeży, 1 pęczek
- koniak, 0,5 kieliszka (opcjonalnie)
Wykonanie
- Krewetki rozmrażamy – najlepiej przelać je wrzątkiem na sitku.
- Ananasa kroimy w kostkę.
- Majonez mieszamy z przecierem pomidorowym, przyprawiamy szczyptą papryki i chilli (musi pozostać ostry smak w ustach po zjedzeniu). Dodajemy koniak (opcjonalnie).
- Do miski przekładamy krewetki, ananasa, przyprawiony majonez, pokrojony koperek i dokładnie mieszamy.
- Przekładamy do pucharków i dekorujemy koperkiem.
- Przed podaniem, dobrze jest schłodzić chwilkę w lodówce.
- Podajemy z kromką pieczywa czosnkowego.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉