Gulasz z żołądków drobiowych

Gulasz to chyba najbardziej popularna forma serwowania żołądków drobiowych.
Tanie, dość szybkie danie dla zwolenników podrobów.

Składniki
Porcja dla 2-3 osób

Składniki:

  • żołądki drobiowe, 500 g
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 1-2 ząbki
  • papryka słodka, 1 łyżeczka
  • papryka ostra, 0,5 łyżeczki (ostrość regulujcie wg uznania)
  • sól i pieprz, do smaku
  • liść laurowy, 3 szt.
  • ziele angielskie, 5 kulek
  • pieprz czarny kulki, 6-7 kulek
  • mąka, do oprószenia żołądków
  • masło, 1 łyżka (do smażenia)
  • olej, 2 łyżki (do smażenia)
  • bulion, 1 l

Wykonanie

  1. Żołądki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Kroimy w mniejsze kawałki.
  2. Następnie przekładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem i paprykami, mieszamy
  3. Przyprawione żołądki oprószamy delikatnie mąką.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i obsmażamy żołądki.
  5. Do patelni dodajemy pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek. Chwilę podsmażamy.
  6. Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz kulki.
  7. Gotujemy pod przykryciem ok 30-40 min., do miękkości żołądków.
  8. Pod koniec gotowania odparowujemy sos, gotując jeszcze chwilkę bez przykrycia.
  9. Jeśli sos jest za rzadki zagęszczamy go delikatnie wodą z mąką.

Gulasz z żołądków drobiowych świetnie smakuje podany z ryżem, kaszą jęczmienną, ziemniakami czy makaronem.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.