Gulasz to chyba najbardziej popularna forma serwowania żołądków drobiowych.
Tanie, dość szybkie danie dla zwolenników podrobów.
Składniki
Porcja dla 2-3 osób
Składniki:
- żołądki drobiowe, 500 g
- cebula, 1 szt.
- czosnek, 1-2 ząbki
- papryka słodka, 1 łyżeczka
- papryka ostra, 0,5 łyżeczki (ostrość regulujcie wg uznania)
- sól i pieprz, do smaku
- liść laurowy, 3 szt.
- ziele angielskie, 5 kulek
- pieprz czarny kulki, 6-7 kulek
- mąka, do oprószenia żołądków
- masło, 1 łyżka (do smażenia)
- olej, 2 łyżki (do smażenia)
- bulion, 1 l
Wykonanie
- Żołądki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Kroimy w mniejsze kawałki.
- Następnie przekładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem i paprykami, mieszamy
- Przyprawione żołądki oprószamy delikatnie mąką.
- Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i obsmażamy żołądki.
- Do patelni dodajemy pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek. Chwilę podsmażamy.
- Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz kulki.
- Gotujemy pod przykryciem ok 30-40 min., do miękkości żołądków.
- Pod koniec gotowania odparowujemy sos, gotując jeszcze chwilkę bez przykrycia.
- Jeśli sos jest za rzadki zagęszczamy go delikatnie wodą z mąką.
Gulasz z żołądków drobiowych świetnie smakuje podany z ryżem, kaszą jęczmienną, ziemniakami czy makaronem.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Witam. Już kolejny raz korzystam z tego przepisu. Jest rewelacyjny.
Krysiu, niezmiernie mi miło! Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz pozdrawiam serdecznie