Odchudzony majonez na bazie serka wiejskiego, którym możemy zajadać się bezkarnie – brzmi dobrze, prawda? 😉
Składniki
- serek wiejski, 200 g
- jajko, 1 szt.
- musztarda sarepska, 2 łyżeczki
- sok z cytryny, 2 łyżeczki
- sól i pieprz, do smaku
Wykonanie
- Jajko gotujemy na twardo – wkładamy je do zimnej wody, od momentu zagotowania wody odliczamy 7 min., następnie przelewamy jajko zimną wodą, obieramy i kroimy na mniejsze części.
- Do wysokiego naczynia przekładamy serek wiejski, dodajemy sok z cytryny, musztardę i ugotowane, jeszcze ciepłe jajko.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Blendujemy całość na jednolitą masę.
- Próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.* Majonez przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku lub słoiczku do 7 dni.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
To jest myśl. Smaczna.