Smaczna, kremowa pasta do kanapek z pieczonej papryki.
Składniki
- czerwona papryka, 2 szt.
- czosnek, 2-3 ząbki
- sera feta, 100 g
- serek kremowego typu Philadelphia, 100 g
- natki pietruszki, 1 garść
- oliwa z oliwek, 1 łyżeczka
- ostra papryka, do smaku
- sól i pieprz, do smaku
Wykonanie
- Paprykę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Przekrawamy na pół wzdluz usuwamy gniazda nasienne.
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez ok. 30 minut, do momentu kiedy skórka ściemnieje i pomarszczy się.
- Paprykę przekładamy od razu do worka foliowego i zawiązujemy lub do garnka i przykrywamy szczelnie pokrywką. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie ściągamy skórkę.
- Do misy blendera wrzucamy czosnek i natkę pietruszki. Drobno rozdrabniamy.
- Następnie dodajemy upieczone, obrane, pokrojone w mniejsze części papryki, 2/3 sera feta, serek kremowy i oliwę. Blendujemy na jednolitą masę.
- Pozostałą fetę rozdrabniamy na malutkie kawałki, dodajemy do pasty i mieszamy.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉