Domowa kostka warzywna to zdrowa wersja sklepowej kostki rosołowej. Aromatyczna, bez sztucznych dodatków, tylko świeże warzywa, zioła i przyprawy. Łatwa i dość szybka w przygotowaniu.
Składniki
Porcja na ok 15 szt. w zależności od wielkości
- cebula, 100 g cebuli
- por, 100 g (ciemne liście pora)
- marchew, 200 g
- pietruszka (korzeń), 200 g
- seler, 200 g
- seler naciowy, 200 g
- czosnek, 8 ząbków
- natka pietruszki, 3 łyżki (posiekanej)
- koperek, 3 łyżki (posiekanego)
- lubczyk, 3 łyżki (posiekanego)
- sól, 10 łyżeczek (to nie pomyłka, 10 łyżeczek!!!, pamiętajcie, że przygotowujemy bazę/koncentrat)
- pieprz czarny mielony, 2 łyżeczki
- papryka słodka, 5 łyżeczek
- bazylia suszona, 2 łyżeczki
- majeranek, 2 łyżeczki
- oliwa z oliwek, 2 łyżki
Wykonanie
- Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i osuszamy.
- Warzywa będziemy drobno siekać w blenderze (można też ścierać je na drobnej tarce ale zajmie to dużo więcej czasu).
- Cebulę i por kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera i drobno siekamy, odkładamy na oddzielny talerz, bo będziemy je smażyć osobno, jako pierwsze.
- Następnie siekamy kolejne warzywa (marchew, pietruszkę korzeń, seler + seler naciowy, czosnek) i przekładamy je kolejno do dużej miski.
- Świeży koperek, natkę i lubczyk drobno kroimy, dodajemy do miski.
- W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę i por, na małym ogniu, często mieszając (przez ok 2-3 minuty).
- Następnie dodajemy pozostałe warzywa oraz świeże posiekane zioła.
- Dokładnie mieszamy i podlewam niewielką ilością wody (ok 50 ml).
- Dusimy pod przykryciem przez ok 10-15 minut, do czasu aż warzywa zmiękną.
- Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy czy nie trzeba podlać odrobiną wody –warzywa powinny się dusić i zmięknąć, ale pilnujmy żeby się nie przypaliły.
- Kiedy warzywa są już miękkie, dodajemy do nich przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, bazylię, majeranek.
- Całość dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawimy do ostygnięcia, pod przykryciem.
- Po wystudzeniu wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, do „przegryzienia się”.
- Masę dzielimy na porcje i przekładamy do pojemniczków, woreczków czy foremek do lodu i wstawiamy do zamrożenia.
Jak wykorzystujemy kostkę/bulionetkę:
dokładnie tak samo jak kupną kostkę warzywną/rosołową.
Do garnka wkładamy składniki zupy, którą przygotowujemy (mięso, ziemniaki, warzywa, itp.), dodajemy 1-2 bulionetki (w zależności od ilości gotowanej zupy) i zalewamy gorącą wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 20-30 minut, ewentualnie doprawiamy do smaku i gotowe.
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉