Pasta z dyni, fety i słonecznika

Pasta z dyni, fety i słonecznika
Pasta z dyni, fety i słonecznika

Kanapki z dynią? – czemu nie 🙂  Wyrazista w smaku pasta z dyni z serem feta i słonecznikiem. Może uda się Was zaskoczyć 😉

Składniki

  • purée z dyni, 1 szklanka
  • ser feta, 150 g
  • ziarna słonecznika, 50 g
  • czosnek, 1 ząbek
  • świeża bazylia, 2 łyżki drobno posiekanej
  • papryczka chilli, 0,5 szt. lub szczypta chilli w proszku
  • zatar, 1 łyżeczka
  • sok z cytryny, 2 łyżki
  • oliwa, łyżeczka

Wykonanie

  1. Do rozdrabniacza wrzucamy wszystkie składniki (czosnek i papryczka chilli – bez pestek, drobno posiekane).
  2. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Próbujemy, ewentualnie dosmaczamy. Jeśli pasta jest za gęsta dodajemy odrobinę soku z cytryny lub oliwy.
  4. Gotową pastę przechowywujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce.

Smacznego 🙂 

12 odpowiedzi do “Pasta z dyni, fety i słonecznika”

Dodaj komentarz