Wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulką i sokiem malinowym

Smaczna, zdrowa, łatwa w wykonaniu i niedroga propozycja obiadowa.

Wątróbka drobiowa ma niewiele kalorii, jest bogata w witaminę A, B i żelazo, dzięki czemu szczególnie zalecane jest jej spożywanie przy zapobieganiu i leczeniu anemii. 

Składniki
Porcja dla 2-3 osób

  • wątróbka drobiowa, 0,5 kg
  • cebula, 1 szt. (duża)
  • jabłko, 1 szt.
  • majeranek, 1 łyżeczka
  • sok malinowy, 2 łyżki
  • majeranek, 1 łyżeczka
  • mąka pszenna, do oprószenia wątróbki
  • sól i pieprz, do smaku
  • olej, do smażenia

Wykonanie

  1. Wątróbkę myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Kroimy w dowolnej wielkości kawałki.
  3. Następnie przekładamy do miski i delikatnie oprószamy mąką.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej.
  5. Dodajemy wątróbkę i zmniejszamy ogień.
  6. Kiedy wątróbka z jednej strony będzie podsmażona, przekładamy ją na drugą stronę i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Chwilę razem smażymy.
  7. Następnie dodajemy obrane, pokrojone w kostkę jabłko.
  8. Po ok 2-3 min. przyprawiamy solą, pieprzem, posypujemy majerankiem oraz wlewamy sok malinowy.
  9. Całość mieszamy i chwilkę razem podsmażamy.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.