To powidła śliwkowe z dodatkiem kakao.
Uwielbiana przez dorosłych i dzieci, zdrowsza wersja tradycyjnej Nutelli. Idealna do kanapek, tostów, gofrów, naleśników i placków.
Składniki
- śliwki węgierki, 1 kg (dojrzałych)
- cukier, 1 szkl.
- cukier wanilinowy, 1 op.
- kakao, 80 g
- imbir, 0,5 łyżeczki (opcjonalnie)
- cynamon, 1 łyżeczka (opcjonalnie)
Wykonanie
- Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na pół i wyciągamy pestki.
- Tak przygotowane śliwki przekładamy do wysokiego garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i cukrem wanilinowym i odstawiamy na ok. pół godziny, aby owoce puściły soki.
- Następnie gotujemy na niedużym ogniu, pod przykryciem przez ok 40 min., od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką.
- Po tym czasie blendujemy całość na gładką masę.
- Tak przygotowany mus dusimy przez kolejne 35-40 min., tym razem często mieszając.
- Następnie do gęstego już musu ze śliwek dodajemy przesiane kakao i dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników – w tym momencie mus zacznie gęstnieć.
- Gorącą śliwellę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków, dobrze zakręcamy i odwracamy do góry dnem na ok 15 min.
- Śliwella – Nutella śliwkowa jest od razu gotowa do zajadania 🙂
- Pozostałe słoiki można przechowywać w spiżarce lub lodówce przez kilka miesięcy.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉