Śliwella – Nutella śliwkowa

To powidła śliwkowe z dodatkiem kakao.
Uwielbiana przez dorosłych i dzieci, zdrowsza wersja tradycyjnej Nutelli. Idealna do kanapek, tostów, gofrów, naleśników i placków.

Składniki

  • śliwki węgierki, 1 kg (dojrzałych)
  • cukier, 1 szkl.
  • cukier wanilinowy, 1 op.
  • kakao, 80 g
  • imbir, 0,5 łyżeczki (opcjonalnie)
  • cynamon, 1 łyżeczka (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na pół i wyciągamy  pestki.
  2. Tak przygotowane śliwki przekładamy do wysokiego garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i cukrem wanilinowym i odstawiamy na ok. pół godziny, aby owoce puściły soki.
  3. Następnie gotujemy na niedużym ogniu, pod przykryciem przez ok 40 min., od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką.
  4. Po tym czasie blendujemy całość na gładką masę.
  5. Tak przygotowany mus dusimy przez kolejne 35-40 min., tym razem często mieszając.
  6. Następnie do gęstego już musu ze śliwek dodajemy przesiane kakao i dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników – w tym momencie mus zacznie gęstnieć.
  7. Gorącą śliwellę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków, dobrze zakręcamy i odwracamy do góry dnem na ok 15 min.
  8. Śliwella – Nutella śliwkowa jest od razu gotowa do zajadania 🙂
  9. Pozostałe słoiki można przechowywać w spiżarce lub lodówce przez kilka miesięcy.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.