Tradycyjny śledź w śmietanie – pychota a co powiecie na równie smaczną wersję „light”?
Składniki
- filety śledziowe a’la Matjas w oleju, 460 g
- cebula, 1 szt. duża
- jabłko, 0,5
- koperek
- jogurt naturalny, 4 łyżki
- śmietana 18%, 2 łyżki
- sól i pieprz
- sok z cytryny, 1 łyżeczka
- Śledzie odsączyć na sicie, pokroić na średnie kawałki.
- Cebulę pokroić w grubą kostkę.
- Jabłko pokroić w mniejszą kostkę lub zetrzeć na grubej tarce.
- W misce wymieszać jogurt naturalny ze śmietaną, przyprawić solą (UWAGA śledzie są słone) i pieprzem.
- Wrzucić cebulę, jabłko i śledzie.
- Dodać sok z cytryny i pokrojony koperek.
- Dobrze jak chwilę się „przegryzą”.
- Podawać z ziemniakami ugotowany na parze lub z wody.
* można zrobić z samym jogurtem naturalnym (ja jednak lubię lekki posmak śmietany)
Smacznego
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu
Mmm nie jem często śledzi, ale te wyglądają bardzo smakowicie
Może się skusisz, polecam
Ależ nabrałam ochoty
Uwielbiam
,,Niebo w gębie,,. Ostatnio jadłam, gdy siostra przywiozła z Polski
Pozdrawiam gorąco z Wietnamu 
Ale extra! Pozdrowienia z nad polskiego morza
Sama jestem wege, ale przepis podam dalej – w domu mam kilku amatorów rybki
Świetnie, pozdrawiam serdecznie
Kurczę, aż mi ślinka pociekła… Mniami!
Hahaha, w takim razie do dzieła
pozdrawiam
jadamy i lubimy
Cieszymy się i pozdrawiamy
Ooo, całe lata nie jadłam śledzika na obiad! Dziękuję za przypomnienie!
No właśnie, te najprostsze dania czasami nam gdzieś umykają
życzę smacznego
Dokładnie tak jak mi
Mmm. Śledzie w śmietanie, od razu kojarzą mi się z dzieciństwem i maminą kuchnią
U mnie w domu śmietanę rozrzedzało się wodą po sparzonej cebuli.
Ciekawy sposób, choć nigdy wcześniej o nim nie słyszalam.
Trzeba jeść ryby, są bardzo zdrowe, śledzie też
Otóż to, święta prawda
ja ze śledziami niezbytprzepadam…
Spróbuj koniecznie, dobrze zrobiony siedź jest extra
Muszę pokazać przepis mężowi. On w domu jest od śledzi :).
O to koniecznie
Pozdrawiam
Polska klasyka znana z dziada pradziada. Ale jaka pyszna
Tak jest, tradycja musi być zachowana
Sam często robię bardzo prostą sałatkę, gdzie śledzia kroi się w kostkę, do niego dodaję jabłko starte na grubych oczkach tartki, trochę śmietany to mieszam dodając nieco soku z cytryny i świeżo mielonego pieprzu – pyszności.
Pychota