Śledź w śmietanie

Śledź w śmietanie
Śledź w śmietanie

Tradycyjny śledź w śmietanie – pychota 😉 a co powiecie na równie smaczną wersję “light”?

Składniki

  • filety śledziowe a’la Matjas w oleju, 460 g
  • cebula, 1 szt. duża
  • jabłko, 0,5
  • koperek
  • jogurt naturalny, 4 łyżki
  • śmietana 18%, 2 łyżki
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny, 1 łyżeczka
  1. Śledzie odsączyć na sicie, pokroić na średnie kawałki.
  2.  Cebulę pokroić w grubą kostkę.
  3. Jabłko pokroić w mniejszą kostkę lub zetrzeć na grubej tarce.
  4. W misce wymieszać jogurt naturalny ze śmietaną, przyprawić solą (UWAGA śledzie są słone) i pieprzem.
  5. Wrzucić cebulę, jabłko i śledzie.
  6. Dodać sok z cytryny i pokrojony koperek.
  7. Dobrze jak chwilę się “przegryzą”.
  8. Podawać z ziemniakami ugotowany na parze lub z wody.

* można zrobić z samym jogurtem naturalnym (ja jednak lubię lekki posmak śmietany) 😉

Smacznego 😉

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

 

26 odpowiedzi do “Śledź w śmietanie”

  1. Sam często robię bardzo prostą sałatkę, gdzie śledzia kroi się w kostkę, do niego dodaję jabłko starte na grubych oczkach tartki, trochę śmietany to mieszam dodając nieco soku z cytryny i świeżo mielonego pieprzu – pyszności. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.