Ryba w galarecie

Delikatne, efektowne i smaczne danie. Idealne na świąteczny stół.

Składniki

  • ryba, filety (4-5 szt. ulubionej ryby np. sandacz, dorsz, łosoś)
    (u mnie jeden średniej wielkości szczupak w całości)
  • włoszczyzna: marchewka, por, seler, korzeń pietruszki, natka
  • jajko, 2-3 szt.
  • groszek konserwowy, 1 mała puszka
  • żelatyna, 1 op. (50 g)
  • cytryna
  • imbir korzeń, nieduży
  • pieprz kulki, 8-10 szt.
  • ziele angielskie, 4-5 szt.
  • liść laurowy, 3-4 szt.
  • sól i pieprz, do smaku

Wykonanie

  1. Włoszczyznę obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy 2 litrami zimnej wody.
  2. Dodajemy pokrojony w plastry korzeń imbiru (4-5 plastrów) – imbir wzmocni smak bulionu oraz pieprz kulki, ziele angielskie i liście laurowe.
  3. Gotujemy na malutkim ogniu przez ok 1,5-2 godziny, dzięki temu wywar będzie klarowny.
  4. W tym czasie jajka gotujemy na twardo i studzimy.
  5. Przygotowujemy rybę, jeśli mamy filety to je myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Jeśli ryba jest w całości musimy ją oczyścić, wyfiletować, umyć i pokroić.
  6. Pod koniec gotowania bulion warzywny doprawiamy solą, pieprzem i  wkładamy do niego pokrojoną rybę. Gotujemy całość ok 5-7 min.
  7. Kiedy ryba się ugotuje delikatnie ją wyjmujemy, uważając żeby się nie rozpadła.
  8. Wywar przecedzamy przez drobne sitko lub sitko wyłożone gazą.
  9. Na półmisku (jednym lub 2 mniejszych) układamy rybę i dekorujemy wg własnego uznania, u mnie groszek, połówki jajka, pokrojona w plastry marchewka z bulionu, cytryna i natka pietruszki.
  10. Do gorącego, przecedzonego wywaru dodajemy żelatynę (proporcje wg instrukcji na opakowaniu, ja na 2 litry bulionu dałam 50 g żelatyny). Całość mieszamy do momentu kiedy żelatyna się rozpuści i zalewamy rybę.
  11. Odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia.
  12. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.