Delikatne, efektowne i smaczne danie. Idealne na świąteczny stół.
Składniki
- ryba, filety (4-5 szt. ulubionej ryby np. sandacz, dorsz, łosoś)
(u mnie jeden średniej wielkości szczupak w całości) - włoszczyzna: marchewka, por, seler, korzeń pietruszki, natka
- jajko, 2-3 szt.
- groszek konserwowy, 1 mała puszka
- żelatyna, 1 op. (50 g)
- cytryna
- imbir korzeń, nieduży
- pieprz kulki, 8-10 szt.
- ziele angielskie, 4-5 szt.
- liść laurowy, 3-4 szt.
- sól i pieprz, do smaku
Wykonanie
- Włoszczyznę obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy 2 litrami zimnej wody.
- Dodajemy pokrojony w plastry korzeń imbiru (4-5 plastrów) – imbir wzmocni smak bulionu oraz pieprz kulki, ziele angielskie i liście laurowe.
- Gotujemy na malutkim ogniu przez ok 1,5-2 godziny, dzięki temu wywar będzie klarowny.
- W tym czasie jajka gotujemy na twardo i studzimy.
- Przygotowujemy rybę, jeśli mamy filety to je myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Jeśli ryba jest w całości musimy ją oczyścić, wyfiletować, umyć i pokroić.
- Pod koniec gotowania bulion warzywny doprawiamy solą, pieprzem i wkładamy do niego pokrojoną rybę. Gotujemy całość ok 5-7 min.
- Kiedy ryba się ugotuje delikatnie ją wyjmujemy, uważając żeby się nie rozpadła.
- Wywar przecedzamy przez drobne sitko lub sitko wyłożone gazą.
- Na półmisku (jednym lub 2 mniejszych) układamy rybę i dekorujemy wg własnego uznania, u mnie groszek, połówki jajka, pokrojona w plastry marchewka z bulionu, cytryna i natka pietruszki.
- Do gorącego, przecedzonego wywaru dodajemy żelatynę (proporcje wg instrukcji na opakowaniu, ja na 2 litry bulionu dałam 50 g żelatyny). Całość mieszamy do momentu kiedy żelatyna się rozpuści i zalewamy rybę.
- Odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia.
- Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉