Pierś kurczaka faszerowana szpinakiem i serem Camembert w cieście francuskim w formie imprezowej przekąski.
Składniki
- pierś kurczaka, 1 podwójna
- szpinak mrożony rozdrobniony, 200-250 g
- ciasto francuskie, 1 op.
- śmietana 18%, 50 ml
- ser Camembert, 2 plastry
- czosnek, 2 ząbki
- masło, 2 łyżki
- jajko, 1 szt.
- gałka muszkatołowa, na czubku łyżeczki
- przyprawa do kurczaka (ulubiona, u mnie ziołowa +pikantna), 2 łyżki
- olej lub oliwa, 2 łyżki
- sól i pieprz, do smaku
- czarnuszka, do posypania
Wykonanie
- Szpinak rozmrażamy i podsmażamy na maśle, do momentu odparowania wody.
- Następnie dajemy drobno pokrojony lub wyciśniętym przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową i przyprawiamy solą i pieprzem.
- Po ok 2 min dolewamy śmietankę, mieszamy i po kolejnych 2 min zdejmujemy z gazu.
- Piersi kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i od góry, w każdej, cienkim, długim nożem wycinamy kieszonkę (delikatnie, żeby nie rozciąć na wylot)
- Przyprawę do kurczaka mieszamy z olejem lub oliwą i tak przygotowaną marynatą nacieramy piersi kurczaka, na zewnątrz i wewnątrz.
- Następnie kieszonki napełniamy farszem szpinakowym.
- Ciasto francuskie rozwijamy i przecinamy na pół.
- Na środku każdej części układamy nafaszerowaną pierś kurczaka, na wierzchu każdej po plastrze sera Camembert i z obu stron nacinamy ok 2 cm paski.
- Ciasto zawijamy na przemian (jak na zdjęciu).
- Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układamy zawinięte piersi kurczaka, każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujeny czarnuszką.
- Pieczemy w nagrzanym do 200 st C piekarniku przez ok 40 minut, do momentu kiedy ciasto zarumieni się na złoty kolor.
- Po przestudzeniu kroimy w ok 1,5 cm plastry i podajemy z ulubionym sosem, np. czosnkowym
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉