Hit sezonu grzybowego. Pyszny, kremowy i aromatyczny sos kurkowy, idealny do mięs, makaronów, kaszy czy ziemniaków.
Składniki
- kurki, 250 g
- cebula, 1 szt
- śmietana 30 %, 250 ml
- natka pietruszki, 0,5 pęczka
- masło, 2 łyżki
- liść laurowy, 2 szt.
- sól i pieprz, do smaku
Wykonanie
- Kurki myjemy, najlepiej moczyć je chwilę w zimnej wodzie, następnie dokładnie wyczyścić.
- Cebulę kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim cebulę.
- Następnie dodajemy kurki (w całości lub przekrojone na pół) i dusimy ok 5 min pod przykryciem.
- Po tym czasie wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy liście laurowe, mieszamy i dusimy jeszcze ok 5 min. bez przykrycia. Sos powinien się zredukować i zgęstnieć.
- Pod koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy i gotowe.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Mmmm, już czuję zapach tego sosu! Uwielbiam kurki i zawsze uwielbiałem grzybobranie! 🙂
To mamy podobnie 🙂 nie mogłam się doczekać kiedy będą świeże, prosto z lasu, pychota!
Sos kurkowy to chyba najlepszy sos jaki wymyślono ;). Mam do tego smaku ogromną słabość.
Oj tak, jak tylko pojawiają się kurki produkcja u nas rusza pełną parą