Sos kurkowy – kremowy i aromatyczny

Hit sezonu grzybowego. Pyszny, kremowy i aromatyczny sos kurkowy, idealny do mięs, makaronów, kaszy czy ziemniaków.

Składniki

  • kurki, 250 g
  • cebula, 1 szt
  • śmietana 30 %, 250 ml
  • natka pietruszki, 0,5 pęczka
  • masło, 2 łyżki
  • liść laurowy, 2 szt.
  • sól i pieprz, do smaku

Wykonanie

  1. Kurki myjemy, najlepiej moczyć je chwilę w zimnej wodzie, następnie dokładnie wyczyścić.
  2. Cebulę kroimy w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim cebulę.
  4. Następnie dodajemy kurki (w całości lub przekrojone na pół) i dusimy ok 5 min pod przykryciem.
  5. Po tym czasie wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy liście laurowe, mieszamy i dusimy jeszcze ok 5 min. bez przykrycia. Sos powinien się zredukować i zgęstnieć.
  6. Pod koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy i gotowe.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

4 odpowiedzi do “Sos kurkowy – kremowy i aromatyczny”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.