Na ciepło świetna jako danie obiadowe, na zimno jako przekąska imprezowa lub wędlina kanapkowa. Ciekawe połączenie smaków.
Składniki
- pieczarki, 500 g
- mięso mielone, 500 g ( u mnie z szynki)
- cebula, 2 szt.
- czosnek, 2 ząbki
- bułka kajzerka, 1 szt.
- mleko lub woda, do namoczenia bułki
- jajko, 1 szt.
- musztarda, 1 łyżeczka
- przyprawa do mięsa mielonego, 2 łyżki
- sól, pieprz
- tymianek, 1 łyżeczka
- masło, do smażenia
- olej
Wykonanie
- Bułkę moczymy w mleku (lub wodzie), odstawiamy.
- Obie cebule kroimy w drobną kostkę.
- Pieczarki myjemy i kroimy w plastry.
- Jedną cebulę szklimy na 2 łyżkach masła razem z pieczarkami, do czasu całkowitego odparowania wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Do miski wrzucamy mięso mielone, jajko, odciśniętą bułkę, podsmażoną na maśle drugą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego i musztardą.
- Gotową masę mięsną wykładamy na wysmarowaną olejem folię aluminiową. Forujemy prostokąt o grubości ok 1,5 cm (najwygodniej zrobić to rękoma).
- Na mięso wykładamy farsz z pieczarek. Pozostawiamy ok 2 cm odstępy na brzegach.
- Całość zwijamy wzdłuż dłuższego boku w rulon razem z folią, którą ściągamy do tyłu i zwijamy dalej. Boki rolady zaciskamy.
- Gotową roladę zawijamy w folię aluminiową (jak cukierka).
- Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku ok. 60 minut.
- Po tym czasie rozrywamy folię i pieczemy jeszcze ok 5- 10 minut, żeby rolada uzyskała złoty kolor.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
One Reply to “Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami”