Mini hamburgery

Mini hamburgery
Mini hamburgery

Imprezowe przekąski, które cieszą się ogromnym powodzeniem i w mgnieniu oka znikają ze stołu 😉 Mini hamburgery doskonale sprawdzą się na różnego rodzaju imprezach.  Bardzo efektowne i smaczne. Lubiane przez dorosłych i dzieci.

Mini bułeczki możecie kupić gotowe lub upiec wg przepisu poniżej.

Składniki na bułeczki

  • mąka pszenna, 650 g
  • mleko, 200 ml
  • woda, 200 ml
  • cukier, 2 łyżeczki
  • sól, 2 łyżeczki
  • drożdże suche, 7 gram
  • miękkie masło, 2 łyżki
  • jajko, 1 szt. do posmarowania bułeczek
  • sezam,  do posypania bułeczek

Wykonanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy ciepłe (uwaga! nie gorące) mleko, do mleka wsypujemy drożdże i lekko mieszamy.
  2. Następnie dodajemy resztę składników: sól, cukier, wodę oraz masło i energicznie wyrabiamy ciasto.
  3. Gotowe ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je ponownie i dzielimy na ok 12 kuleczek.
  5. Z każdej kulki formujemy bułkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem i lekko spłaszczamy dłonią.
  6. Następnie przykrywamy je ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30-40 minut.
  7. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
  8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (góra-dół) ok 20 minut.

Składniki na kotleciki

  • mięso mielone, 0,5 kg (u mnie przeważnie wołowe lub wołowo-wieprzowe)
  • jajko, 1 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • bułka tarta, 2 łyżki
  • sól, pieprz, papryka ostra, do smaku
  • przyprawa do mięsa mielonego, 2 łyżki
  • olej, do smażenia

Dodatki

  • sałata (ulubiona), u mnie lodowa
  • pomidorki koktajlowe
  • ogórek kiszony lub konserwowy, 4-5 szt.
  • ulubiony sos (u mnie: 1 łyżka majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego, 1 łyżeczka keczupu, 1 łyżeczka musztardy, odrobina curry, sól i pieprz do smaku, pokrojony koperek, wszystko razem wymieszać)

Wykonanie

  1. Przygotowania rozpoczynamy od upieczenia bułeczek (wg przepisu powyżej).
  2. Następnie przyrządzamy mini kotleciki. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, drobno pokrojoną i lekko zeszkloną cebulę oraz przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy (najlepiej ręką, im dłużej tym lepsze będzie mięso, jeśli się klei należy zwilżyć rękę wodą).
  3. Formujemy małe kotleciki (średnica zbliżona do bułeczek), każdy lekko spłaszczamy ręką i podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju z obu stron.
  4. Bułeczki przekrawamy na pół, smarujemy sosem, układamy sałatę, plasterki pomidorków i ogórka oraz kotlecik.
  5. Smarujemy delikatnie sosem i przykrywamy drugą częścią bułki.Mini hamburgery efektownie wyglądają przebite dłuższą wykałaczką, podane w ten sposób wygodniej konsumować. 

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Jedna odpowiedź do “Mini hamburgery”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.