Aromatyczna polędwiczka wieprzowa w delikatnym, kremowym sosie z suszonymi pomidorami. Danie, którym zaskoczysz najwybredniejsze podniebienia 😉
Składniki
Porcja dla 2 osób
- polędwiczka wieprzowa, 1 szt.
- pomidory suszone w zalewie, 7-8 szt.
- cebula, 1 szt.
- czosnek, 2 ząbki
- bulion warzywny, 250 ml (przepis TUTAJ)
- rozmaryn świeży, 2 gałązki
- liść laurowy, 2 szt.
- sól i pieprz grubo mielony, do smaku
- olej z zalewy z suszonych pomidorów, do smażenia
- śmietana 18% do zup i sosów, 250 ml
- ser pleśniowy Blue, 100 g
Wykonanie
- Polędwiczkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Następnie kroimy w ok 2 cm plastry i lekko spłaszczamy dłonią.
- Przekładamy do dużej miski.
- Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do mięsa.
- Całość posypujemy listkami z jednej gałązki rozmarynu.
- Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz polewamy 1 łyżką oleju. Dokładnie mieszamy.
- Tak zamarynowane polędwiczki wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę.
- Po tym czasie z marynaty wyjmujemy czosnek, którego użyjemy później.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, na który wrzucamy gałązkę rozmarynu i smażymy mięso na złoty kolor z obu stron.
- Kiedy mięso jest zrumienione, na patelnię dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i plastry czosnku, które wyjęliśmy z marynaty. Całość smażymy na średnim ogniu około 2-3 minut.
- Dolewamy bulion (1 zamrożoną domową bulionetkę zalewamy 250 ml gorącej wody, mieszamy aż powstanie bulion warzywny),
- Następnie dodajemy liście laurowe i pokrojone w paski suszone pomidory.
- Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, przykrywamy pokrywką i gotujemy 20 minut na małym ogniu.
- Na małej patelni lub garnku przygotowujemy sos.
- Wlewamy śmietanę i do gorącej dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się sera. Chwilę odparowujemy do zgęstnienia sosu.
- Gotowy sos przelewamy do polędwiczek i delikatnie mieszamy. Chwilę razem gotujemy do momentu połączenia mięsa z sosem.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
To musi być pyszne. Uwielbiam i polędwiczki wieprzowe i suszone pomidory. Genialny duet.
Polecam, fajne połączenie smaków 🙂