Placki ziemniaczane mają tą ogromną zaletę, że można je podawać na wiele sposobów. Najlepsze są zaraz po usmażeniu, bo wtedy czuć ich chrupkość.
W wersji na słono mogą być podawane z gulaszem lub z różnego rodzaju sosami, kwaśną śmietaną czy gzikiem. Na słodko natomiast podaje się je najczęściej z cukrem i śmietaną lub twarogiem, a także z konfiturami czy musami owocowymi.
Można je jeść na ciepło i na zimno, lubiane przez dorosłych i dzieci 😉
Składniki
Porcja na ok 12 szt.
- ziemniaki, 1 kg
- jajka, 2 szt.
- cebula, 2 szt.
- mąka, 2-3 łyżki
- sól i pieprz, do smaku
- olej, do smażenia
Wykonanie
- Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach (1-2 ziemniaki można zetrzeć na większych oczkach). Ścieramy je bezpośrednio do miski.
- Następnie obieramy cebule i również ścieramy na tarce na małych oczkach.
- Masę ziemniaczano-cebulową odciskamy z nadmiaru soku (można wylać ją na gęste sitko i chwilę odsączyć nad miską).
- Dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko dobrze mieszamy.
Gdy masa jest za rzadka, dodajemy jeszcze troszkę mąki. - Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką wykładamy porcje ciasta ziemniaczanego formując placki.
- Smażymy na złoty kolor z obu stron.
- Usmażone placki odsączamy na ręczniku papierowym.
- Wykładamy na talerz i dodajemy ulubione dodatki (lub zajadamy same) 😉
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
One Reply to “Placki ziemniaczane – przepis podstawowy”