Placki ziemniaczane – przepis podstawowy

Placki ziemniaczane mają tą ogromną zaletę, że można je podawać na wiele sposobów. Najlepsze są zaraz po usmażeniu, bo wtedy czuć ich chrupkość.
W wersji na słono mogą być podawane z gulaszem lub z różnego rodzaju sosami, kwaśną śmietaną czy gzikiem. Na słodko natomiast podaje się je najczęściej z cukrem i śmietaną lub twarogiem, a także z konfiturami czy musami owocowymi. 
Można je jeść na ciepło i na zimno, lubiane przez dorosłych i dzieci 😉

Składniki
Porcja na ok 12 szt. 

  • ziemniaki, 1 kg
  • jajka, 2  szt.
  • cebula, 2 szt.
  • mąka, 2-3 łyżki
  • sól i pieprz, do smaku
  • olej, do smażenia

Wykonanie

  1. Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach (1-2 ziemniaki można zetrzeć na większych oczkach). Ścieramy je bezpośrednio do miski.
  2. Następnie obieramy cebule i również ścieramy na tarce na małych oczkach.
  3. Masę ziemniaczano-cebulową odciskamy z nadmiaru soku (można wylać ją na gęste sitko i chwilę odsączyć nad miską).
  4. Dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko dobrze mieszamy.
    Gdy masa jest za rzadka, dodajemy jeszcze troszkę mąki.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką wykładamy porcje ciasta ziemniaczanego formując placki.
  6. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
  7. Usmażone placki odsączamy na ręczniku papierowym.
  8. Wykładamy na talerz i dodajemy ulubione dodatki (lub zajadamy same) 😉

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Jedna odpowiedź do “Placki ziemniaczane – przepis podstawowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.