Placki ziemniaczane z łososiem i jajkiem

Placki ziemniaczane z łososiem i jajkiem
Placki ziemniaczane z łososiem i jajkiem

Podając przepis podstawowy na placki ziemniaczane pisałam, że mają one ogromną zaletę, ponieważ można je serwować na wiele sposobów.
Poniżej propozycja podania w wersji wykwintnej z dodatkiem wędzonego łososia, kleksa śmietany lub w wersji fit gęstego jogurtu greckiego i jajka ugotowanego na twardo.

Składniki
Porcja dla 2-3 os.

  • placki ziemniaczane (przepis tutaj)
  • łosoś wędzony w plastrach, 100 g
  • jajko, 2-3 szt. (ugotowane na twardo)
  • śmietana 18% lub gęsty jogurt grecki
  • koperek, 1 pęczek
  • cebula czerwona, 1 szt.

Wykonanie

  1. Placki ziemniaczane przygotowujemy wg przepisu tutaj.
  2. Na gotowe placki wykładamy po plasterku łososia, plasterku jajka i po jednym kleksie śmietany lub jogurtu (najlepiej zrobić go łyżką stołową).
  3. Całość ozdabiamy koperkiem i posypujemy drobno pokrojoną cebulką.

Smacznego 😉

 

Jedna odpowiedź do “Placki ziemniaczane z łososiem i jajkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *