Jajeczna wersja muffinek to pomysł na szybkie, proste i pyszne śniadanko 😉
Składniki (na 4 muffinki)
- jajka, 4 szt.
- wędlina, jaką masz w lodówce (salami, szynka, boczek, kiełbasa, parówka itd.), po 1 plastrze
- warzywa, jakie masz (szczypior, papryka świeża, pomidor suszony lub świeży, cukinia, szpinak itp.)
- sól, pieprz, papryka czerwona ostra, oregano, czosnek.
- ser mozzarella, tarty (lub inny), ok 2-3 łyżek
- olej rzepakowy
Przygotowanie
- Jajka dobrze rozbełtać w misce. Przyprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i oregano. Dodać tarty ser, szczypior i wymieszać.
- Wędliny i warzywa pokroić w drobną kostkę.
- Formę do muffinek lub kokilki do zapiekania wysmarować olejem.
- Pokrojoną wędlinę i warzywa wymieszać ze sobą i wyłożyć na dnie muffinek.
- Zalać przyprawionymi jajkami.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok 15-20 min.
- Propozycja podania z grzanką i keczupem.
Smacznego
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Pyszności na śniadanie 🙂 Przepis godny polecenia – tylko ja już bez pieczywa bym jadła 🙂
Jak najbardziej, ja tam jestem chlebożercą dlatego tak
Świetny pomysł! Wprowadzam w życie.
Świetnie, smacznego 😉