Nogi, udka lub ćwiartki kurczaka w towarzystwie ulubionych warzyw to idealne połączenie wielu smaków na jednym talerzu.
Prosty przepis na smaczny jednogarnkowy obiad, który robi się praktycznie sam 😉
Składniki
Porcja dla 2 osób
- nogi lub udka lub ćwiartki kurczaka, 2 szt. (ilość w zależności od apetytu 😉
- batat lub ziemniak, 1 szt.
- cebula, 1 szt.
- czerwona papryka, 0,5 szt.
- cukinia mała, 1 szt.
- pietruszka, 1 szt.
- marchew, 1 szt.
- czosnek, 4-5 ząbków w łupinie
- przyprawa do kurczaka, 3-4 łyżki
- zioła prowansalskie, 2 łyżki
- sól i pieprz
- olej
Wykonanie
- Kawałki kurczaka nacieramy marynatą: 3-4 łyżki przyprawy do kurczaka mieszamy z 3 łyżkami oleju.
- Układamy w naczyniu żaroodpornym, na środku.
- Warzywa obieramy ze skórek, kroimy na większe kawałki i układamy wokół kurczaka.
- Całość posypujemy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i skrapiamy olejem.
- Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i pieczemy ok 50-60 min.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Takie przepisy lubię, szybko i smacznie, w sam raz na obiad. Pieczesz pod przykryciem?
Na początku tak, pod koniec odkrywam żeby kurczak miał lekko chrupiącą skórkę 🙂