Kanapka – Grzanka z Caprese

Połączenie chrupiącego pieczywa z tradycyjnym Caprese to ciekawy pomysł na szybkie, smaczne śniadanie.

Składniki
Porcja na 3 grzanki

  • pieczywo tostowe (u mnie pełnoziarniste), 3 szt.
  • ser mozzarella, 1 kulka (100 g)
  • pomidor, 1 szt.
  • świeża bazylia, kilka listków
  • gęsty ocet balsamiczny lub sos z granatu*, do polania

Wykonanie

  1. Pieczywo tostowe opiekamy w tosterze, opiekaczu do kanapek lub na patelni.
  2. Na każdej grzance układamy kolejno: po 2 plastry mozzarelli, pokrojonego w plastry pomidora, listki bazylii.
  3. Grzanki układamy na talerzu i polewamy octem balsamicznym lub sosem z granatu*.

 

*Sos z granatów (tr. nar ekşisi) wytwarzany jest w Turcji. Do jego wyrobu wykorzystuje się odmianę granatów zwaną cin narı, która hodowana jest specjalnie z myślą o produkcji sosu. 
Do uzyskania 1 litra sosu z granatów potrzeba ok 12 kg owoców!
Sos z granatów jest bardzo gęsty, ma ciemną barwę i słodko-kwaśny smak.
Najważniejszą zaletą sosu z granatów jest wyśmienity posmak, jaki nadaje on sałatkom i marynatom do mięs.
Badacze wychwalają zdrowotne właściwości sosu z granatów – jest silnym antyoksydantem, obniża poziom cholesterolu, zapobiega zakrzepom, wpływa korzystnie na mięsień sercowy.

Smacznego 🙂

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.