Połączenie chrupiącego pieczywa z tradycyjnym Caprese to ciekawy pomysł na szybkie, smaczne śniadanie.
Składniki
Porcja na 3 grzanki
- pieczywo tostowe (u mnie pełnoziarniste), 3 szt.
- ser mozzarella, 1 kulka (100 g)
- pomidor, 1 szt.
- świeża bazylia, kilka listków
- gęsty ocet balsamiczny lub sos z granatu*, do polania
Wykonanie
- Pieczywo tostowe opiekamy w tosterze, opiekaczu do kanapek lub na patelni.
- Na każdej grzance układamy kolejno: po 2 plastry mozzarelli, pokrojonego w plastry pomidora, listki bazylii.
- Grzanki układamy na talerzu i polewamy octem balsamicznym lub sosem z granatu*.
*Sos z granatów (tr. nar ekşisi) wytwarzany jest w Turcji. Do jego wyrobu wykorzystuje się odmianę granatów zwaną cin narı, która hodowana jest specjalnie z myślą o produkcji sosu.
Do uzyskania 1 litra sosu z granatów potrzeba ok 12 kg owoców!
Sos z granatów jest bardzo gęsty, ma ciemną barwę i słodko-kwaśny smak.
Najważniejszą zaletą sosu z granatów jest wyśmienity posmak, jaki nadaje on sałatkom i marynatom do mięs.
Badacze wychwalają zdrowotne właściwości sosu z granatów – jest silnym antyoksydantem, obniża poziom cholesterolu, zapobiega zakrzepom, wpływa korzystnie na mięsień sercowy.
Smacznego 🙂