Gnocchi z piersią kurczaka, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Idealna propozycja na szybki, smaczny obiad dla zabieganych.
Gnocchi to smaczne, sycące kluski z ziemniaków i mąki ziemniaczanej, które przywędrowały do nas ze słonecznej Italii. Smakiem, wyglądem i konsystencją przypominają nasze rodzime kopytka, choć wiele osób jest zdania, że ten smak jest nie do podrobienia.

Składniki
Porcja dla 3-4 osób

  • gnocchi, 500 g
  • pierś kurczaka, ok 500 g
  • suszone pomidory w oleju, 60-70 g
  • szpinak baby liście, 200-300 g (jak lubisz)
  • czosnek, 2 ząbki
  • przyprawa pikantna do kurczaka, 2 łyżki
  • curry, 1 łyżeczka
  • śmietanka 12%, 200 ml
  • sól i pieprz, do smaku
  • oliwa z suszonych pomidorów, 3-4 łyżki

Wykonanie

  1. Pierś kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w średnią kostkę.
  2. Przekładamy do miski, wlewamy 1 łyżkę oliwy z suszonych pomidorów, 2 łyżki przyprawy pikantnej do kurczaka oraz curry. Całość mieszamy.
  3. W tym czasie gotujemy gnocchi wg wskazówek na opakowaniu.
  4. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów, wrzucamy kurczaka, drobno pokrojony czosnek i smażymy na złoty kolor.
  5. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory odsączone z oliwy. Chwilę razem podsmażamy, po czym partiami dodajemy szpinak.
  6. Mieszamy i smażymy do czasu kiedy szpinak zmniejszy objętość (zwiędnie).
  7. Całość zalewamy śmietanką 12% i smażymy chwilę do zgęstnienia.
  8. Dodajemy odsączone z wody gnocchi, mieszamy, ew. doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.