Idealna propozycja na szybki, smaczny obiad dla zabieganych.
Gnocchi to smaczne, sycące kluski z ziemniaków i mąki ziemniaczanej, które przywędrowały do nas ze słonecznej Italii. Smakiem, wyglądem i konsystencją przypominają nasze rodzime kopytka, choć wiele osób jest zdania, że ten smak jest nie do podrobienia.
Składniki
Porcja dla 3-4 osób
- gnocchi, 500 g
- pierś kurczaka, ok 500 g
- suszone pomidory w oleju, 60-70 g
- szpinak baby liście, 200-300 g (jak lubisz)
- czosnek, 2 ząbki
- przyprawa pikantna do kurczaka, 2 łyżki
- curry, 1 łyżeczka
- śmietanka 12%, 200 ml
- sól i pieprz, do smaku
- oliwa z suszonych pomidorów, 3-4 łyżki
Wykonanie
- Pierś kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w średnią kostkę.
- Przekładamy do miski, wlewamy 1 łyżkę oliwy z suszonych pomidorów, 2 łyżki przyprawy pikantnej do kurczaka oraz curry. Całość mieszamy.
- W tym czasie gotujemy gnocchi wg wskazówek na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów, wrzucamy kurczaka, drobno pokrojony czosnek i smażymy na złoty kolor.
- Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory odsączone z oliwy. Chwilę razem podsmażamy, po czym partiami dodajemy szpinak.
- Mieszamy i smażymy do czasu kiedy szpinak zmniejszy objętość (zwiędnie).
- Całość zalewamy śmietanką 12% i smażymy chwilę do zgęstnienia.
- Dodajemy odsączone z wody gnocchi, mieszamy, ew. doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu