Cukinia faszerowana cebulą i serem pleśniowym. Ciekawe połączenie smaków. Myślę, że znajdzie tu grono swoich smakoszy 😉
Składniki
(dla 2 osób)
- cukinia, 2 szt.
- cebula, 3-4 szt.
- ser pleśniowym Delikate Blue lub Blue Lazur (w oryginale Gorgonzola) , 100 g
- sól i pieprz, do smaku
- masło, do smażenia
Przygotowanie
- Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ.
- Chwilę gotować na parze, ale żeby nie były zbyt miękkie bo będą się rozjeżdżać 🙂
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko posolić. Odstawić na chwilę. Następnie zeszklić na patelni.
- Ser pleśniowym pokroić na małe kawałki.
- Sparzone cukinie wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia lub naczynie do zapiekania. W wydrążone miejsce nałożyć cebulę. Na górze wyłożyć ser pleśniowy.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. góra-dół, ok 20 min.
Smacznego
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Kocham cukinię pod każdą postacią 🙂
http://przystanek-klodzko.pl/
Świetnie, zapraszam do wypróbowania przepisu 😉
Sezon cukiniowy w pełni, więc warto korzystać z dobrodziejstw tego świetnego warzywa! Pozdrawiam 🙂
Dokładnie, fajnie, że jest coraz więcej pomysłów na nią 🙂 Pozdrawiam
Akurat cukinia u nas o rodziła wyjątkowo hojnie. Każdy przepisy z jej udziałem jest mile widziany!
Świetnie, może któryś z moich przepisów będzie inspiracją 😉
Cukinię uwielbiam w każdym wydaniu
Ostatnio cały czas czytam rózne pomysły na obiady i kolacje i przyznam, że ta propozycja bardzo mnie zaskoczyła 🙂 A wygląda super 🙂
Ta wersja cukinii jest fajna w swojej prostocie i smaku 🙂
Cukinię uwielbiam i często nadziewam różnymi farszami