Kolejna odsłona wiosenno-letniej zupy na botwince. Chłodnik świetnie sprawdzi się w cieplejsze dni.
Składniki
(porcja dla 3-4 os.)
- kefir lub maślanka, 400 g
 - śmietana 12%, 300 g
 - botwinka, 1 pęczek
 - ogórek gruntowy, 3 szt.
 - rzodkiewka, 1 pęczek
 - szczypior, 1 pęczek
 - koperek, 1 pęczek
 - czosnek, 1-2 ząbki
 - sok z cytryny
 - cukier, 0,5 łyżeczki
 - sól i pieprz, do smaku
 - jajko ugotowane na twardo, 1 do każdej porcji zupy
 
Wykonanie
- Botwinkę dokładnie myjemy. Liście i łodyszki siekamy drobno, buraczki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
 - W garnku gotujemy troszeczkę wody (na oko, tak żeby przykryła botwinkę).
 - Do gotującej wody dodajemy cukier i sok z cytryny.
 - Wrzucamy botwinkę.
 - Kiedy botwinka zmięknie (uwaga żeby nie rozgotować) studzimy ją (garnek można wstawić do zlewu z zimą wodą).
 - W dużej misce mieszamy kefir ze śmietaną.
 - Dodajemy pokrojonego w małą kostkę ogorka, szczypiorek, rzodkiewki, czosnek i koperek.
 - Następnie dodajemy ostudzoną botwinkę.
 - Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
 - Odstawiamy do lodówki.
 - Chłodnik wylewamy na talerze, na wierzchu każdej porcji wykładamy przekrojone na pół lub w ćwiartki jajko ugotowane na twardo.
 
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉

