Kolejna odsłona wiosenno-letniej zupy na botwince. Chłodnik świetnie sprawdzi się w cieplejsze dni.
Składniki
(porcja dla 3-4 os.)
- kefir lub maślanka, 400 g
- śmietana 12%, 300 g
- botwinka, 1 pęczek
- ogórek gruntowy, 3 szt.
- rzodkiewka, 1 pęczek
- szczypior, 1 pęczek
- koperek, 1 pęczek
- czosnek, 1-2 ząbki
- sok z cytryny
- cukier, 0,5 łyżeczki
- sól i pieprz, do smaku
- jajko ugotowane na twardo, 1 do każdej porcji zupy
Wykonanie
- Botwinkę dokładnie myjemy. Liście i łodyszki siekamy drobno, buraczki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
- W garnku gotujemy troszeczkę wody (na oko, tak żeby przykryła botwinkę).
- Do gotującej wody dodajemy cukier i sok z cytryny.
- Wrzucamy botwinkę.
- Kiedy botwinka zmięknie (uwaga żeby nie rozgotować) studzimy ją (garnek można wstawić do zlewu z zimą wodą).
- W dużej misce mieszamy kefir ze śmietaną.
- Dodajemy pokrojonego w małą kostkę ogorka, szczypiorek, rzodkiewki, czosnek i koperek.
- Następnie dodajemy ostudzoną botwinkę.
- Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Odstawiamy do lodówki.
- Chłodnik wylewamy na talerze, na wierzchu każdej porcji wykładamy przekrojone na pół lub w ćwiartki jajko ugotowane na twardo.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉