Tagliatelle ze szpinakiem i boczkiem

Smaczny, szybki obiad dla zabieganych 😉

Składniki

  • makaron tagliatelle, 200 g
  • boczek wędzony, 150 g
  • szpinak baby, 200 g
  • czosnek, 3 ząbki
  • ser pleśniowy, 75 g
  • śmietana 18 % do zup i sosów, 50 ml
  • olej rzepakowy,  do smażenia
  • sól i pieprz

Wykonanie

  1. Makaron gotujemy al dente wg wskazówek na opakowaniu.
  2. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i smażymy ok 4-5 min.
  3. Czosnek kroimy w drobną kostkę i lekko solimy żeby puścił soki. Dorzucamy do boczku.
  4. Stopniowo dodajemy szpinak. Smażymy razem do czasu aż szpinak zmniejszy objętość, ok 5 min.
  5. Na patelnię wlewamy śmietanę i przyprawiamy całość solą i pieprzem.
  6. Smażymy razem ok 4-5 min.
  7. Dorzucamy ugotowany, odcedzony makaron (nie przelewamy zimną wodą!).
  8. Dodajemy pokruszony ser pleśniowy i dokładnie mieszamy.

Smacznego 🙂 

Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


10 Replies to “Tagliatelle ze szpinakiem i boczkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.