Smaczny, szybki obiad dla zabieganych 😉
Składniki
- makaron tagliatelle, 200 g
 - boczek wędzony, 150 g
 - szpinak baby, 200 g
 - czosnek, 3 ząbki
 - ser pleśniowy, 75 g
 - śmietana 18 % do zup i sosów, 50 ml
 - olej rzepakowy, do smażenia
 - sól i pieprz
 
Wykonanie
- Makaron gotujemy al dente wg wskazówek na opakowaniu.
 - Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i smażymy ok 4-5 min.
 - Czosnek kroimy w drobną kostkę i lekko solimy żeby puścił soki. Dorzucamy do boczku.
 - Stopniowo dodajemy szpinak. Smażymy razem do czasu aż szpinak zmniejszy objętość, ok 5 min.
 - Na patelnię wlewamy śmietanę i przyprawiamy całość solą i pieprzem.
 - Smażymy razem ok 4-5 min.
 - Dorzucamy ugotowany, odcedzony makaron (nie przelewamy zimną wodą!).
 - Dodajemy pokruszony ser pleśniowy i dokładnie mieszamy.
 
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉


Jestem na diecie, więc nie dla mnie takie rozkosze, ale pomarzyć zawsze można.
Iza, dieta kiedyś się skończy 😀 … ale już nie kuszę, wytrwałości życzę i powodzenia 😉
Rzadko jem ser pleśniowy, ale to połączenie na pewno by mi smakowało 🙂
Można go zastąpić innym serem, chociaż mi osobiście najlepiej podchodzi w tym połączeniu pleśniowy 🙂
Uwielbiam takie dania. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu. 🙂
Będzie mi bardzo miło, smacznego 🙂
Świetne połączenie, bardzo lubię i boczek i szpinak 🙂 Chętnie bym zjadła jutro na obiad 🙂
Paulina, w takim razie do dzieła 😉 parę minut i gotowe 🙂
Oj tak tak pyszności
Dziękuję