Smak beztroskiego dzieciństwa i wakacyjnych wspomnień. Bez nich nie może się odbyć żadne ognisko 😉
Składniki
- ziemniaki, surowe w skórce, podobnej wielkości (ilość uzależniona od ilości osób)
- masło
- sól
- masło czosnkowe (przepis tutaj)
- folia aluminiowa
Wykonanie
- Ziemniaki powinny być w całości, w skórce, nie myte (zdrapujemy jedynie nadmiar piasku jeśli jest taka potrzeba).
- Folię aluminiową rwiemy na ok 25 cm paski.
- Na każdego ziemniaka wykładamy 1 łyżeczkę masła.
- Następnie szczelnie zawijamy ziemniaka w folię.
- Gotowe ziemniaki wkładamy w żar ogniska i staramy się je nim przykryć.
- Pieczemy ok 30-40 min. w zależności od wielkości ziemniaków.
- Po wyjęciu z ogniska rozcinamy razem z folią wzdłuż na pół.
- Podajemy gorące z masłem czosnkowym i solą.
Smacznego 😉