Smaczna, zdrowa, łatwa w wykonaniu i niedroga propozycja obiadowa.
Wątróbka drobiowa ma niewiele kalorii, jest bogata w witaminę A, B i żelazo, dzięki czemu szczególnie zalecane jest jej spożywanie przy zapobieganiu i leczeniu anemii.
Składniki
Porcja dla 2-3 osób
- wątróbka drobiowa, 0,5 kg
- cebula, 1 szt. (duża)
- jabłko, 1 szt.
- majeranek, 1 łyżeczka
- sok malinowy, 2 łyżki
- majeranek, 1 łyżeczka
- mąka pszenna, do oprószenia wątróbki
- sól i pieprz, do smaku
- olej, do smażenia
Wykonanie
- Wątróbkę myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Kroimy w dowolnej wielkości kawałki.
- Następnie przekładamy do miski i delikatnie oprószamy mąką.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Dodajemy wątróbkę i zmniejszamy ogień.
- Kiedy wątróbka z jednej strony będzie podsmażona, przekładamy ją na drugą stronę i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Chwilę razem smażymy.
- Następnie dodajemy obrane, pokrojone w kostkę jabłko.
- Po ok 2-3 min. przyprawiamy solą, pieprzem, posypujemy majerankiem oraz wlewamy sok malinowy.
- Całość mieszamy i chwilkę razem podsmażamy.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉