Słodko-kwaśna konfitura z czerwonej cebuli to świetny dodatek do pieczonych mięs, wędlin i pasztetów.
Składniki
- czerwona cebula, 0,5 kg
- żurawina (konfitura, najlepiej z kawałkami owoców), 1 łyżeczka
- miód, 2 łyżki
- ocet balsamiczny, 2 łyżki
- olej rzepakowy, 2 łyżki
- sól i pieprz, do smaku
Wykonanie
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę, na niedużym ogniu często mieszając.
- Dodajemy miód i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem ok 10 min., co jakiś czas mieszając.
- Następnie dolewamy ocet balsamiczny i dusimy kolejne 10 min. na małym ogniu, bez przykrycia, aż nadmiar płynu odparuje i konfitura będzie gęsta.
- Pod koniec duszenia dodajemy żurawinę i przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
- Odstawimy do wystudzenia.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉