Tradycyjny śledź w śmietanie – pychota 😉 a co powiecie na równie smaczną wersję „light”?
Składniki
- filety śledziowe a’la Matjas w oleju, 460 g
- cebula, 1 szt. duża
- jabłko, 0,5
- koperek
- jogurt naturalny, 4 łyżki
- śmietana 18%, 2 łyżki
- sól i pieprz
- sok z cytryny, 1 łyżeczka
- Śledzie odsączyć na sicie, pokroić na średnie kawałki.
- Cebulę pokroić w grubą kostkę.
- Jabłko pokroić w mniejszą kostkę lub zetrzeć na grubej tarce.
- W misce wymieszać jogurt naturalny ze śmietaną, przyprawić solą (UWAGA śledzie są słone) i pieprzem.
- Wrzucić cebulę, jabłko i śledzie.
- Dodać sok z cytryny i pokrojony koperek.
- Dobrze jak chwilę się „przegryzą”.
- Podawać z ziemniakami ugotowany na parze lub z wody.
* można zrobić z samym jogurtem naturalnym (ja jednak lubię lekki posmak śmietany) 😉
Smacznego 😉
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Mmm nie jem często śledzi, ale te wyglądają bardzo smakowicie 🙂
Może się skusisz, polecam 😉
Ależ nabrałam ochoty 🙂 Uwielbiam 🙂 ,,Niebo w gębie,,. Ostatnio jadłam, gdy siostra przywiozła z Polski 🙂 Pozdrawiam gorąco z Wietnamu 🙂
Ale extra! Pozdrowienia z nad polskiego morza 😉
Sama jestem wege, ale przepis podam dalej – w domu mam kilku amatorów rybki 😀
Świetnie, pozdrawiam serdecznie 😉
Kurczę, aż mi ślinka pociekła… Mniami!
Hahaha, w takim razie do dzieła 😉 pozdrawiam
jadamy i lubimy
Cieszymy się i pozdrawiamy 😉
Ooo, całe lata nie jadłam śledzika na obiad! Dziękuję za przypomnienie!
No właśnie, te najprostsze dania czasami nam gdzieś umykają 😉 życzę smacznego 😉
Dokładnie tak jak mi 🙂
Mmm. Śledzie w śmietanie, od razu kojarzą mi się z dzieciństwem i maminą kuchnią 🙂
U mnie w domu śmietanę rozrzedzało się wodą po sparzonej cebuli.
Ciekawy sposób, choć nigdy wcześniej o nim nie słyszalam.
Trzeba jeść ryby, są bardzo zdrowe, śledzie też 😉
Otóż to, święta prawda 🙂
ja ze śledziami niezbytprzepadam…
Spróbuj koniecznie, dobrze zrobiony siedź jest extra 😉
Muszę pokazać przepis mężowi. On w domu jest od śledzi :).
O to koniecznie 😉 Pozdrawiam
Polska klasyka znana z dziada pradziada. Ale jaka pyszna 🙂
Tak jest, tradycja musi być zachowana 🙂
Sam często robię bardzo prostą sałatkę, gdzie śledzia kroi się w kostkę, do niego dodaję jabłko starte na grubych oczkach tartki, trochę śmietany to mieszam dodając nieco soku z cytryny i świeżo mielonego pieprzu – pyszności. 😉
Pychota 😉