Delikatny, kruchy schab gotowany w mleku, to smaczna domowa wędlina idealna na kanapki.
Składniki
- schab bez kości, ok 0,7- 1 kg
- mleko, 1-1,5 l
- czosnek, 3 ząbki
- majeranek, 3 łyżeczki
- rozmaryn, 2 łyżeczki
- papryka słodka, 2 łyżeczki
- papryka ostra, 0,5 łyżeczki
- sól, 1-2 łyżeczki
- pieprz mielony, 1 łyżeczka
- ziele angielskie, 5 kulek
- pieprz czarny, 10 kulek
- liść laurowy, 5 szt.
- olej, 3 łyżki
Wykonanie
- Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy odkrawając białe błonki.
- W miseczce przygotowujemy marynatę: dodajemy olej, papryki, sól, pieprz mielony, majeranek, rozmaryn, drobno posiekane ząbki czosnku i dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy schab z każdej strony.
- Zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki na ok 12 godzin (najlepiej na całą noc).
- Po tym czasie w garnku zagotowujemy mleko z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i kulkami pieprzu.
- Do gotującego mleka wkładamy schab i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez ok 1 godzinę. Mieszamy od czasu do czasu, aby mięso nie przywarło do garnka.
- Po godzinie zdejmujemy garnek z gazu, ale nie wyjmujemy schabu, pozostawiamy go w mleku do całkowitego wystygnięcia.
- Wystudzony schab wyjmujemy z mleka.
- Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 🙂
Będzie mi bardzo miło jeśli podzielicie się opinią na temat tego przepisu w komentarzu 😉
Proste, przepyszne, właśnie robię już kolejny raz. W domu nie chcą już jeść wędliny że sklepu.
Dokładnie, ja też już praktycznie przestałam kupować wędliny 🙂 życzę smacznego, pozdrawiam 😉