Sałatka brokułowa z fetą

Sałatka brokułowa z fetą
Sałatka brokułowa z fetą

Prosta, szybka w przygotowaniu sałatka ciesząca się ogromnym powodzeniem wśród smakoszy.
Świetnie smakuje z dodatkiem prażonych ziaren słonecznika lub płatków migdałowych.

Składniki

Porcja dla ok 4+ osób

  • brokuł duży, 1 szt.
  • ser feta, 1 op.
  • majonez, 1 łyżka
  • gęsty jogurt, 2 łyżki
  • czosnek, 1-2 ząbki
  • pieprz
  • garść ziaren słonecznika lub płatków migdałowych

Wykonanie

  1. Brokuł dzielimy na różyczki. Gotujemy al dente tradycyjnie w wodzie lub na parze. Odcedzamy.
  2. Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy na złoty kolor ziarna słonecznika lub płatki migdałowe. Odstawiamy do wystudzenia.
  3. Fetę kroimy w niedużą kostkę.
  4. Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Brokuły delikatnie mieszamy z fetą oraz sosem czosnkowym.
  6. Na koniec sałatkę posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika lub płatkami migdałowymi.

Jedna odpowiedź do “Sałatka brokułowa z fetą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *